Mediambient i sostenibilitat

Podreu trobar tota la informaci贸 relacionada amb el Mediambient i sostenibilitat dins d’aquest apartat.

 • Municipi per l'energia p煤blica
 • Pacte d'alcaldes per una energia sostenible local
 • Bonificacions en l鈥檌mpost per a vehicles el猫ctrics i/o amb etiqueta ambiental ECO

  El Ple ordinari del dia 01-03-2018 va aprovar inicialment la introducci贸 d鈥檜na bonificaci贸 del 50% en l鈥橧mpost sobre Vehicles de Tracci贸 Mec脿nica que siguin el猫ctrics i/o disposin de l鈥檈tiqueta ECO conseq眉猫ncia de les seves caracter铆stiques i incid猫ncia en el medi ambient (GLP, flexifuel, GNL, GNC,鈥). Per tal d鈥檃creditar les caracter铆stiques del vehicle per poder optar a la bonificaci贸 caldr脿 aportar alguna de la seg眉ent documentaci贸:

  1. Perm铆s de circulaci贸 del vehicle objecte de bonificaci贸 (original).
  2. Targeta d鈥橧nspecci贸 T猫cnica del vehicle (ITV) amb el corresponent reconeixement en vigor (original).
  3. Qualsevol altre mitj脿 de prova que acrediti el dret a gaudir d鈥檃lguna d鈥檃questes bonificacions de l鈥檌mpost.
 • Servei de deixalleria m貌bil i recollida de trastos

  DEIXALLERIA M脪BIL

  Dies de recollida de la Deixalleria M貌bil durant l’any 2019: 18 de gener; 15 de febrer; 15 de mar莽; 26 d’abril; 17 de maig; 21 de juny; 19 de juliol; 23 d’agost; 20 de setembre; 18 d’octubre; 22 de novembre; 27 de desembre.

  Lloc: sector de la b脿scula.

  Horari: de 9 a 13 h.

  Tamb茅 podeu dur el vostre material de rebuig a la Deixalleria Comarcal de Puigpalter, a Banyoles. L’horari 茅s de dilluns a dissabte de 9鈥痟 a 19鈥痟, horari seguit.

  脡s un servei completament gratu茂t.

  Podeu trobar m茅s informaci贸 a l’脿rea de medi ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany


  RECOLLIDA DE TRASTOS (VOLUMINOSOS)

  Es consideren residus voluminosos tots aquells materials que es generen a les llars i que, pel seu volum i tipologia, no es poden dipositar en els contenidors de carrer, o b茅 que per a un particular 茅s dif铆cil de portar a la deixalleria, com s贸n mobles, matalassos, electrodom猫stics, trastos vells, etc. Amb aquest tipus de recollida es pret茅n evitar el dip貌sit d鈥檃quests materials dins els contenidors d鈥檈scombraries, impedir l鈥檃cumulaci贸 indiscriminada a les 脿rees de contenidors i evitar els abocaments incontrolats a la via p煤blica. El calendari de recollida 茅s el seg眉ent:

  • Banyoles: cada dimarts i divendres feiner
  • Crespi脿, Esponell脿, Fontcoberta i Vilademuls: 1r i 3r dimecres feiners de cada mes
  • Cam贸s, Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor i Seriny脿: 2n i 4t dimecres feiners de cada mes.
  • Cornell脿 del Terri: cada dijous feiner
  • Porqueres porta a porta: cada 1r dilluns feiner de mes (la recollida es far脿 davant l’habitatge)

  Els ve茂ns hauran de portar els voluminosos a l鈥櫭爎ea d鈥檃portaci贸 el dia abans, despr茅s de les 18 h a excepci贸 de Porqueres que es fa Porta a Porta S鈥檋a de trucar pr猫viament al tel猫fon d鈥檃tenci贸 a l鈥檜suari: 972.58.18.58. Aquest establir脿 el dia, l鈥檋ora i el lloc en qu猫 es far脿 la recollida, que coincidir脿 amb el dia definit al calendari de recollida.

 • Moci贸 sobre l'煤s del glisofat al municipi

  El Ple de data 14 de desembre de 2017 va aprovar, per unanimitat, la moci贸 sobre l’煤s del glisofat al municipi de Sant Miquel de Campmajor. Pr猫viament, es va enviar una carta al Departament de Carreteres de la Generalitat de Catalunya per tal que no utilitzin mai m茅s aquest producte dins el municipi de Sant Miquel de Campmajor. Podeu consultar els seg眉ents documents:

 • RECICLOS - La campanya de reciclatge d'envasos
  Despr茅s dels bons resultats de la 1a fase que va obtenir la prova pilot de Reciclos al Pla de l鈥橢stany, es decideix apostar per una seg眉ent fase que vol incloure tots els municipis de la comarca. La prova pilot Reciclos, que l鈥檃ny passat es va posar en marxa a Fontcoberta i a Banyoles per augmentar el reciclatge d鈥檈nvasos, inicia una segona fase m茅s ambiciosa. Un projecte d鈥橢coembes, el Consell Comarcal del Pla de l鈥橢stany i el suport de la Generalitat, la prova s鈥檈stendr脿 a tot el Pla de l鈥橢stany fins a finals d鈥檃ny. Una de les novetats 茅s que es potenciaran les recompenses col路lectives, de manera que els participants que ho facin b茅, podran bescanviar els seus punts 芦Reciclos禄 fent aportacions a projectes locals. Tamb茅 es mantindran les recompenses individuals, com ara rifes o sortejos mensuals.

  Podeu obtenir m茅s informaci贸 al seu enlla莽 web


  Com funciona?

 • Dec脿leg del visitant responsable

  1- Conversa amb la gent que viu al territori, l鈥檌ntercanvi t鈥檈nriquir脿

  Gaudeix d鈥檜na bona conversa amb un pastor que trobis fent un itinerari, amb el guia que t鈥檃companya o amb la persona que regenta l鈥檃llotjament on dorms o el restaurant on has dinat. S贸n moments 煤nics que t鈥檃judaran a entendre millor la realitat del territori que has visitat.


  2-Viu les tradicions, les festes i les fires locals, s贸n un patrimoni cultural immaterial en rigor贸s directe

  Si coincideix amb els dies de la teva estada, no dubtis a assistir a festes o altres esdeveniments tradicionals que s鈥檈stiguin celebrant al territori. Coneixer脿s les tradicions, sentir脿s la cultura, t鈥檈mocionar脿s amb la poblaci贸 local.

   


  3- Tasta la gastronomia i els productes locals, i apropa鈥檛 als establiments on es produeixen

  Als restaurants on vagis, tria i gaudeix dels plats cuinats amb productes locals (guisats, sopes, carns, vins, postres, etc.). A m茅s de ser km 0, amb tot el que aix貌 comporta, estan bon铆ssims.


  4- Gaudeix, amb respecte, de la fauna, la flora i el patrimoni geol貌gic, i fes el mateix amb el bestiar de muntanya

  Quan estiguis a la muntanya, segueix els camins senyalitzats i respecta els animals que hi viuen, tant el bestiar dom猫stic com la fauna salvatge, evitant molestar-los i espantar-los. Respectar el medi tamb茅 vol dir deixar-hi tot all貌 que veus i que t鈥檃grada: roques, f貌ssils, flors, plantes o altres elements naturals.


  5-Minimitza el teu consum de recursos, i deixa el medi tal com t鈥檃gradaria trobar-te鈥檒

  A l鈥檃llotjament on dormis, consumeix aigua i electricitat de manera responsable, reutilitzant, per exemple, les tovalloles o apagant els llums quan no siguin necessaris. Un cop a la muntanya, emporta鈥檛 totes les deixalles que generis i, fins i tot, recull aquelles que hagin deixat altres persones inc铆viques i sobretot no obris fils el猫ctrics i en el cas de fer-ho torna a tancar-los.


  6- Retorna a la natura i al territori una part de la felicitat que t鈥檋an aportat durant l鈥檈stada

  Quan gaudim, som agra茂ts. Si la teva estada t鈥檋a regalat estones de felicitat, ajuda a millorar el territori que has visitat. Pregunta als guies, als allotjaments o als centres de visitants per iniciatives o entitats locals que treballen per conservar o recuperar el patrimoni natural i cultural.

  Col路labora-hi, aporta el teu gra de sorra.

 • Bones pr脿ctiques ambientals
 • Reciclatge i gesti贸 de residus

  En dipositar els residus als contenidors, ens hem d鈥檃ssegurar de fer-ho correctament. Si els barregem, malmetem l鈥檈sfor莽 d鈥檃ltres persones. Perqu猫 cada vegada que un residu acaba en un contenidor equivocat, el proc茅s de reciclatge es paralitza. Per aix貌, en aquesta guia t鈥檈xpliquem com s鈥檋an de separar els envasos i on s鈥檋an de dipositar perqu猫 es puguin reciclar.

  聽LLAUNES, BRICS I ENVASOS DE PL脌STIC, SEMPRE AL CONTENIDOR GROC
  ENVASOS DE CARTR脫 I PAPER, SEMPRE AL CONTENIDOR BLAU
  ENVASOS DE VIDRE, AMPOLLES, FLASCONS I POTS, SEMPRE AL CONTENIDOR VERD
  ALTRES RESIDUS
  Font: Ecoembes
 • Bonificaci贸 Impost d'obres per l'instal路laci贸 de plaques solars

  ORDENAN脟A FISCAL N脷M. 3鈥揜EGULADORA DE L鈥橧MPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL路LACIONS I OBRES (ICIO)

  Article 6猫.-Beneficis fiscals de concessi贸 potestativa. Es concedir脿 una bonificaci贸 del 95鈥% de la quota de l鈥檌mpost a favor de les construccions, instal路lacions o obres a les quals s鈥檌ncorporin sistemes per a l鈥檃profitament t猫rmic o el猫ctric de l鈥檈nergia solar per a autoconsum. L鈥檃plicaci贸 d鈥檃questa bonificaci贸 est脿 condicionada al fet que les instal路lacions per a producci贸 de calor incloguin col路lectors que disposin de l鈥檋omologaci贸 corresponent de l鈥檃dministraci贸 competent. No es concedir脿 aquesta bonificaci贸 quan la implantaci贸 d鈥檃quests sistemes sigui obligat貌ria segons la normativa urban铆stica o espec铆fica de la mat猫ria. El c貌mput de la bonificaci贸 s鈥檈fectuar脿 sobre la part de la quota referida al cost espec铆fic dels sistemes indicats, que haur脿 de consignar-se separadament respecte del pressupost total de la construcci贸, instal路laci贸 o obra i nom茅s pels elements que garanteixin aprofitaments superiors als m铆nims establerts per la normativa vigent (codi t猫cnic de l’edificaci贸 –RD 314/2006–, o altre que sigui promulgada).

 • Bonificaci贸 IBI per l'instal路laci贸 de plaques solars

  ORDENAN脟A FISCAL N脷M. 1-REGULADORA DE L鈥橧MPOST SOBRE B脡NS IMMOBLES.

  Article 11猫. Bonificacions potestatives

  Gaudiran d’una bonificaci贸 del 50 per cent de la quota 铆ntegra de l’impost els b茅ns immobles en els quals s’hagin instal路lat sistemes per a l’aprofitament t猫rmic o el猫ctric de l’energia provinent del sol, sense estar obligats a aix貌 per la normativa urban铆stica o les ordenances municipals.

  脡s requisit indispensable que les instal路lacions per a producci贸 de calor incloguin col路lectors que disposin de la corresponent homologaci贸 de l’Administraci贸 competent.

  Per a gaudir de la bonificaci贸, el subjecte passiu haur脿 de sol路licitar-la i presentar la seg眉ent documentaci贸:

  • C猫dula d’habitabilitat.
  • Certificat d’homologaci贸 dels col路lectors.
  • C貌pia del projecte t猫cnic que acompanyava a la sol路licitud de llic猫ncia urban铆stica, el qual ha d’incloure la instal路laci贸 del sistema per a l’aprofitament t猫rmic o el猫ctric de l’energia solar.
  • C貌pia del rebut anual de l’IBI, o de document que permeti identificar de manera indubtable la ubicaci贸 i descripci贸 del b茅 immoble, inclosa la refer猫ncia cadastral.

  Aquesta bonificaci贸, que tindr脿 car脿cter pregat, es concedir脿 per un per铆ode m脿xim de 3 anys i un import total m脿xim de 300 euros/any i es mantindr脿 mentre no vari茂n les circumst脿ncies determinants del seu atorgament.

  Els contribuents hauran de comunicar qualsevol modificaci贸 a l’Ajuntament.

  Per a gaudir de la bonificaci贸 es requerir脿 que el subjecte passiu l’hagi sol路licitada abans que les respectives liquidacions adquireixin fermesa.

 • PAES: Pla d'acci贸 supramunicipal per l'energia sostenible
 • Dec脿leg per avan莽ar cap a una transici贸 energ猫tica al servei de la ciutadania

  DEC脌LEG PER AVAN脟AR CAP A UNA TRANSICI脫 ENERG脠TICA AL SERVEI DE LA CIUTADANIA

  1 SOBIRANIA ENERG脠TICA REAL

  Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya som conscients que cal lluitar contra el canvi clim脿tic complint amb els compromisos europeus per arribar al 2050 produint el 100% de l鈥檈nergia que necessita el territori catal脿 a partir de fonts renovables. Per貌 cal fer-ho avan莽ant cap a una sobirania energ猫tica real, al servei de la ciutadania i basada en estrat猫gies veritablement sostenibles, tant des del punt de vista social, ambiental i cultural com econ貌mic.


  2 PLANIFICACI脫 PARTICIPATIVA

  Demanem a la Generalitat de Catalunya i al conjunt de les administracions i agents socials, una PLANIFICACI脫 participativa del desplegament de les renovables, amb dos objectius b脿sics: que contribueixi a l鈥檈quilibri territorial i que permeti passar progressivament de l鈥檈structura vertical actual (l鈥檈nergia en mans dels oligopolis) a una estructura m茅s horitzontal (basada en instal路lacions petites i mitjanes en mans de la ciutadania).


  3 PRIORITZAR L鈥橢STALVI I L鈥橝UTOCONSUM

  Cal una bona planificaci贸, que minimitzi la necessitat d鈥檌nstal路lar macroprojectes de centrals renovables que perpetuaran la depend猫ncia dels oligopolis energ猫tics i causaran impactes molt agressius sobre el territori catal脿. Aquesta planificaci贸 ha de comen莽ar per impulsar els projectes de reducci贸 del consum i millora de l鈥檈fici猫ncia energ猫tica, aix铆 com la implantaci贸 d鈥檌nstal路lacions de renovables que potenci茂n l鈥檃utosufici猫ncia energ猫tica de totes les llars i les PIME. Per complir amb l鈥檕bjectiu de la Comissi贸 Europea que el 2050 el 100% del parc immobiliari estigui descarbonitzat, cal destinar Fons Europeus a la rehabilitaci贸 d鈥檈dificis per a millorar-ne l鈥檃茂llament, l鈥檈fici猫ncia energ猫tica, instal路lar-hi renovables i tecnologia intel路ligent que redueixi els consums. I les noves edificacions haurien de construir-se garantint un balan莽 energ猫tic positiu.


  4 PROJECTES COMUNITARIS

  Cal que ens faci avan莽ar cap a una sobirania energ猫tica real, potenciant els projectes de comunitats energ猫tiques locals, les experi猫ncies p煤bliques o comunit脿ries i les petites o mitjanes instal路lacions (menys de 10 MW) promogudes amb capital p煤blic i/o privat procedent d鈥檌nversors locals que aprofitin les diverses fonts locals de renovables (hidroel猫ctrica, biomassa 鈥揼arantint una gesti贸 correcta dels boscos-, geot猫rmia, e貌lica, fotovoltaica…) tot vetllant perqu猫 aquestes instal路lacions tinguin un impacte redu茂t en l鈥檈ntorn i es distribueixin equitativament per tot el territori catal脿. Cal destinar Fons Europeus a aquests projectes d鈥檃lta rendibilitat social i baix impacte territorial.


  5 APROPAR PRODUCCI脫 I CONSUM

  Cal que prioritzi la implantaci贸 dels projectes mitjans o grans (m茅s de 10 MW) de producci贸 de renovables en espais periurbans, industrials, degradats i de serveis (xarxa vi脿ria, canals de reg, embassaments, etc.), aix铆 com altres espais intensament antropitzats (espais intersticials, perif猫rics, etc.) propers als llocs de consum. Cal que redueixi i minimitzi la implantaci贸 de grans centrals de producci贸 de renovables en s貌l no urbanitzable per evitar la industrialitzaci贸 de bona part dels paisatges naturals i rurals que constitueixen l鈥櫭爊ima del territori, un element fonamental del nostre patrimoni identitari i base essencial per no reduir la nostra sobirania aliment脿ria. I cal que afavoreixi, mitjan莽ant un planejament urban铆stic adient, la proximitat entre usos residencials, llocs de treball i serveis, millorant la riquesa, mixticitat i diversitat d’usos als nuclis urbans, promovent el comer莽 de proximitat, la protecci贸 dels horts urbans i s貌ls agr铆coles de proximitat, tot reduint el cost energ猫tic del transport.


  6 REFLEXI脫 TERRITORIAL

  Cal activar les eines de reflexi贸 territorial (les cartes del paisatge comarcals i el desenvolupament de la Llei d鈥橢spais Agraris, entre d鈥檃ltres) per poder decidir, de forma participativa (amb les administracions locals i la ciutadania), quins s贸n els espais idonis per a la instal路laci贸 de les grans centrals industrials de producci贸 d鈥檈nergies renovables, tot garantint la protecci贸 dels espais naturals i agraris, aix铆 com la qualitat de vida en el m贸n rural.


  7 RECERCA I INNOVACI脫

  Cal impulsar la recerca i la innovaci贸 en la producci贸 de renovables per tal de convertir Catalunya en territori punter en l鈥檃profitament de fonts d鈥檈nergia de baix impacte: biomassa 鈥損rocedent d鈥檜na gesti贸 correcta dels boscos-, fotovoltaica amb nous materials (teules, vidre, asfalt…), microcentrals hidroel猫ctriques, geot猫rmia, e貌lica sense pales, etc. Incorporant en aquests projectes els valors socials i ecol貌gics per damunt de la rendibilitat econ貌mica per poder avan莽ar cap a una transici贸 energ猫tica realment sostenible.


  8 GESTI脫 P脷BLICA DE L鈥橢NERGIA

  Cal avan莽ar cap a la gesti贸 p煤blica de l鈥檈nergia, on la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments haurien de jugar un paper clau amb l鈥檕bjectiu d鈥檃ssolir el control de les xarxes de distribuci贸 de l鈥檈nergia, la gesti贸 de les centrals hidroel猫ctriques amb per铆ode de concessi贸 caducat o que finalitzar脿 pr貌ximament i agilitzant la implantaci贸 d鈥檌nstal路lacions de renovables en tots els equipaments p煤blics, tot garantint l鈥檃cc茅s b脿sic a l鈥檈nergia dels col路lectius en risc d鈥檈xclusi贸.


  9 DEROGACI脫 DEL DECRET LLEI 16/2019

  Cal crear un nou marc legal per a les renovables que respecti els valors de la normativa europea i catalana preexistent, que s鈥檈labori amb transpar猫ncia i amb la participaci贸 de les administracions locals i la ciutadania. Demanem la derogaci贸 del Decret Llei 16/2019 d鈥檌mpuls de les energies renovables, que 煤nicament ha servit per impulsar l鈥檃llau de macroprojectes promoguts pels oligopolis i que es decreti una morat貌ria de tots els macroprojectes de producci贸 d鈥檈nergies renovables actualment en tramitaci贸.


  10 GARANTIR LA CAPACITAT DE DECISI脫 MUNICIPAL

  Cal garantir la capacitat de decisi贸 dels ajuntaments i de la ciutadania afectada en el proc茅s d鈥檃utoritzaci贸 de la ubicaci贸 dels macroprojectes de renovables, tot articulant els mecanismes necessaris per evitar l鈥檈xcessiva concentraci贸 sobre determinats territoris, la instal路laci贸 de projectes que puguin afectar negativament elements clau del patrimoni natural, cultural i paisatg铆stic catal脿 i que garanteixin la protecci贸 dels drets b脿sics dels habitants dels territoris afectats.

 • Campanya Vespa Asi脿tica

  Accedeix a la Campanya “Ca莽a la vespa asi脿tica” de l’脿rea de Promoci贸 Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estanya.


  V铆deos

   

 • V铆deos informatius de la vespa asi脿tica

  Implicaci贸 ciutadana


  Cicle biol貌gic de la vespa


  Com construir una trampa casolana