Medi ambient i sostenibilitat

Podreu trobar tota la informació relacionada amb el Mediambient i sostenibilitat dins d’aquest apartat.

  • Municipi per l'energia pública
  • Pacte d'alcaldes per una energia sostenible local
  • Bonificacions en l’impost per a vehicles elèctrics i/o amb etiqueta ambiental ECO

    El Ple ordinari del dia 01-03-2018 va aprovar inicialment la introducció d’una bonificació del 50% en l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica que siguin elèctrics i/o disposin de l’etiqueta ECO conseqüència de les seves característiques i incidència en el medi ambient (GLP, flexifuel, GNL, GNC,…). Per tal d’acreditar les característiques del vehicle per poder optar a la bonificació caldrà aportar alguna de la següent documentació:

    1. Permís de circulació del vehicle objecte de bonificació (original).
    2. Targeta d’Inspecció Tècnica del vehicle (ITV) amb el corresponent reconeixement en vigor (original).
    3. Qualsevol altre mitjà de prova que acrediti el dret a gaudir d’alguna d’aquestes bonificacions de l’impost.
  • Servei de deixalleria mòbil i recollida de trastos

    DEIXALLERIA MÒBIL

    Recollida el 3er divendres de mes, lloc pàrquing municipal (davant àrea tancada de residus).

    També podeu dur el vostre material de rebuig a la Deixalleria Comarcal de Puigpalter, a Banyoles.
    Horari

    De dilluns a divendres de 9:00 – 13:30, 15:00 – 19:00.
    Dissabtes de 9:00 – 15:00.

    És un servei completament gratuït.

    Podeu trobar més informació a l’àrea de medi ambient del Consell Comarcal del Pla de l’Estany


    RECOLLIDA DE TRASTOS (VOLUMINOSOS)

    Es consideren residus voluminosos tots aquells materials que es generen a les llars i que, pel seu volum i tipologia, no es poden dipositar en els contenidors de carrer, o bé que per a un particular és difícil de portar a la deixalleria, com són mobles, matalassos, electrodomèstics, trastos vells, etc. Amb aquest tipus de recollida es pretén evitar el dipòsit d’aquests materials dins els contenidors d’escombraries, impedir l’acumulació indiscriminada a les àrees de contenidors i evitar els abocaments incontrolats a la via pública. El calendari de recollida és el següent:

    • Banyoles: cada dimarts i divendres feiner
    • Crespià, Esponellà, Fontcoberta i Vilademuls: 1r i 3r dimecres feiners de cada mes
    • Camós, Palol de Revardit, Sant Miquel de Campmajor i Serinyà: 2n i 4t dimecres feiners de cada mes.
    • Cornellà del Terri: cada dijous feiner
    • Porqueres porta a porta: cada 1r dilluns feiner de mes (la recollida es farà davant l’habitatge)

    Els veïns hauran de portar els voluminosos a l’àrea d’aportació el dia abans, després de les 18 h a excepció de Porqueres que es fa Porta a Porta S’ha de trucar prèviament al telèfon d’atenció a l’usuari: 972.58.18.58. Aquest establirà el dia, l’hora i el lloc en què es farà la recollida, que coincidirà amb el dia definit al calendari de recollida.

  • Moció sobre l'ús del glisofat al municipi

    El Ple de data 14 de desembre de 2017 va aprovar, per unanimitat, la moció sobre l’ús del glisofat al municipi de Sant Miquel de Campmajor. Prèviament, es va enviar una carta al Departament de Carreteres de la Generalitat de Catalunya per tal que no utilitzin mai més aquest producte dins el municipi de Sant Miquel de Campmajor. Podeu consultar els següents documents:

  • Decàleg del visitant responsable

    1- Conversa amb la gent que viu al territori, l’intercanvi t’enriquirà

    Gaudeix d’una bona conversa amb un pastor que trobis fent un itinerari, amb el guia que t’acompanya o amb la persona que regenta l’allotjament on dorms o el restaurant on has dinat. Són moments únics que t’ajudaran a entendre millor la realitat del territori que has visitat.


    2-Viu les tradicions, les festes i les fires locals, són un patrimoni cultural immaterial en rigorós directe

    Si coincideix amb els dies de la teva estada, no dubtis a assistir a festes o altres esdeveniments tradicionals que s’estiguin celebrant al territori. Coneixeràs les tradicions, sentiràs la cultura, t’emocionaràs amb la població local.

     


    3- Tasta la gastronomia i els productes locals, i apropa’t als establiments on es produeixen

    Als restaurants on vagis, tria i gaudeix dels plats cuinats amb productes locals (guisats, sopes, carns, vins, postres, etc.). A més de ser km 0, amb tot el que això comporta, estan boníssims.


    4- Gaudeix, amb respecte, de la fauna, la flora i el patrimoni geològic, i fes el mateix amb el bestiar de muntanya

    Quan estiguis a la muntanya, segueix els camins senyalitzats i respecta els animals que hi viuen, tant el bestiar domèstic com la fauna salvatge, evitant molestar-los i espantar-los. Respectar el medi també vol dir deixar-hi tot allò que veus i que t’agrada: roques, fòssils, flors, plantes o altres elements naturals.


    5-Minimitza el teu consum de recursos, i deixa el medi tal com t’agradaria trobar-te’l

    A l’allotjament on dormis, consumeix aigua i electricitat de manera responsable, reutilitzant, per exemple, les tovalloles o apagant els llums quan no siguin necessaris. Un cop a la muntanya, emporta’t totes les deixalles que generis i, fins i tot, recull aquelles que hagin deixat altres persones incíviques i sobretot no obris fils elèctrics i en el cas de fer-ho torna a tancar-los.


    6- Retorna a la natura i al territori una part de la felicitat que t’han aportat durant l’estada

    Quan gaudim, som agraïts. Si la teva estada t’ha regalat estones de felicitat, ajuda a millorar el territori que has visitat. Pregunta als guies, als allotjaments o als centres de visitants per iniciatives o entitats locals que treballen per conservar o recuperar el patrimoni natural i cultural.

    Col·labora-hi, aporta el teu gra de sorra.

  • Bones pràctiques ambientals
  • Reciclatge i gestió de residus

    En dipositar els residus als contenidors, ens hem d’assegurar de fer-ho correctament. Si els barregem, malmetem l’esforç d’altres persones. Perquè cada vegada que un residu acaba en un contenidor equivocat, el procés de reciclatge es paralitza. Per això, en aquesta guia t’expliquem com s’han de separar els envasos i on s’han de dipositar perquè es puguin reciclar.

     LLAUNES, BRICS I ENVASOS DE PLÀSTIC, SEMPRE AL CONTENIDOR GROC
    ENVASOS DE CARTRÓ I PAPER, SEMPRE AL CONTENIDOR BLAU
      ENVASOS DE VIDRE, AMPOLLES, FLASCONS I POTS, SEMPRE AL CONTENIDOR VERD
    ALTRES RESIDUS
    Font: Ecoembes
  • PAES: Pla d'acció supramunicipal per l'energia sostenible
  • Decàleg per avançar cap a una transició energètica al servei de la ciutadania

    DECÀLEG PER AVANÇAR CAP A UNA TRANSICIÓ ENERGÈTICA AL SERVEI DE LA CIUTADANIA

    1 SOBIRANIA ENERGÈTICA REAL

    Els ciutadans i ciutadanes de Catalunya som conscients que cal lluitar contra el canvi climàtic complint amb els compromisos europeus per arribar al 2050 produint el 100% de l’energia que necessita el territori català a partir de fonts renovables. Però cal fer-ho avançant cap a una sobirania energètica real, al servei de la ciutadania i basada en estratègies veritablement sostenibles, tant des del punt de vista social, ambiental i cultural com econòmic.


    2 PLANIFICACIÓ PARTICIPATIVA

    Demanem a la Generalitat de Catalunya i al conjunt de les administracions i agents socials, una PLANIFICACIÓ participativa del desplegament de les renovables, amb dos objectius bàsics: que contribueixi a l’equilibri territorial i que permeti passar progressivament de l’estructura vertical actual (l’energia en mans dels oligopolis) a una estructura més horitzontal (basada en instal·lacions petites i mitjanes en mans de la ciutadania).


    3 PRIORITZAR L’ESTALVI I L’AUTOCONSUM

    Cal una bona planificació, que minimitzi la necessitat d’instal·lar macroprojectes de centrals renovables que perpetuaran la dependència dels oligopolis energètics i causaran impactes molt agressius sobre el territori català. Aquesta planificació ha de començar per impulsar els projectes de reducció del consum i millora de l’eficiència energètica, així com la implantació d’instal·lacions de renovables que potenciïn l’autosuficiència energètica de totes les llars i les PIME. Per complir amb l’objectiu de la Comissió Europea que el 2050 el 100% del parc immobiliari estigui descarbonitzat, cal destinar Fons Europeus a la rehabilitació d’edificis per a millorar-ne l’aïllament, l’eficiència energètica, instal·lar-hi renovables i tecnologia intel·ligent que redueixi els consums. I les noves edificacions haurien de construir-se garantint un balanç energètic positiu.


    4 PROJECTES COMUNITARIS

    Cal que ens faci avançar cap a una sobirania energètica real, potenciant els projectes de comunitats energètiques locals, les experiències públiques o comunitàries i les petites o mitjanes instal·lacions (menys de 10 MW) promogudes amb capital públic i/o privat procedent d’inversors locals que aprofitin les diverses fonts locals de renovables (hidroelèctrica, biomassa –garantint una gestió correcta dels boscos-, geotèrmia, eòlica, fotovoltaica…) tot vetllant perquè aquestes instal·lacions tinguin un impacte reduït en l’entorn i es distribueixin equitativament per tot el territori català. Cal destinar Fons Europeus a aquests projectes d’alta rendibilitat social i baix impacte territorial.


    5 APROPAR PRODUCCIÓ I CONSUM

    Cal que prioritzi la implantació dels projectes mitjans o grans (més de 10 MW) de producció de renovables en espais periurbans, industrials, degradats i de serveis (xarxa viària, canals de reg, embassaments, etc.), així com altres espais intensament antropitzats (espais intersticials, perifèrics, etc.) propers als llocs de consum. Cal que redueixi i minimitzi la implantació de grans centrals de producció de renovables en sòl no urbanitzable per evitar la industrialització de bona part dels paisatges naturals i rurals que constitueixen l’ànima del territori, un element fonamental del nostre patrimoni identitari i base essencial per no reduir la nostra sobirania alimentària. I cal que afavoreixi, mitjançant un planejament urbanístic adient, la proximitat entre usos residencials, llocs de treball i serveis, millorant la riquesa, mixticitat i diversitat d’usos als nuclis urbans, promovent el comerç de proximitat, la protecció dels horts urbans i sòls agrícoles de proximitat, tot reduint el cost energètic del transport.


    6 REFLEXIÓ TERRITORIAL

    Cal activar les eines de reflexió territorial (les cartes del paisatge comarcals i el desenvolupament de la Llei d’Espais Agraris, entre d’altres) per poder decidir, de forma participativa (amb les administracions locals i la ciutadania), quins són els espais idonis per a la instal·lació de les grans centrals industrials de producció d’energies renovables, tot garantint la protecció dels espais naturals i agraris, així com la qualitat de vida en el món rural.


    7 RECERCA I INNOVACIÓ

    Cal impulsar la recerca i la innovació en la producció de renovables per tal de convertir Catalunya en territori punter en l’aprofitament de fonts d’energia de baix impacte: biomassa –procedent d’una gestió correcta dels boscos-, fotovoltaica amb nous materials (teules, vidre, asfalt…), microcentrals hidroelèctriques, geotèrmia, eòlica sense pales, etc. Incorporant en aquests projectes els valors socials i ecològics per damunt de la rendibilitat econòmica per poder avançar cap a una transició energètica realment sostenible.


    8 GESTIÓ PÚBLICA DE L’ENERGIA

    Cal avançar cap a la gestió pública de l’energia, on la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments haurien de jugar un paper clau amb l’objectiu d’assolir el control de les xarxes de distribució de l’energia, la gestió de les centrals hidroelèctriques amb període de concessió caducat o que finalitzarà pròximament i agilitzant la implantació d’instal·lacions de renovables en tots els equipaments públics, tot garantint l’accés bàsic a l’energia dels col·lectius en risc d’exclusió.


    9 DEROGACIÓ DEL DECRET LLEI 16/2019

    Cal crear un nou marc legal per a les renovables que respecti els valors de la normativa europea i catalana preexistent, que s’elabori amb transparència i amb la participació de les administracions locals i la ciutadania. Demanem la derogació del Decret Llei 16/2019 d’impuls de les energies renovables, que únicament ha servit per impulsar l’allau de macroprojectes promoguts pels oligopolis i que es decreti una moratòria de tots els macroprojectes de producció d’energies renovables actualment en tramitació.


    10 GARANTIR LA CAPACITAT DE DECISIÓ MUNICIPAL

    Cal garantir la capacitat de decisió dels ajuntaments i de la ciutadania afectada en el procés d’autorització de la ubicació dels macroprojectes de renovables, tot articulant els mecanismes necessaris per evitar l’excessiva concentració sobre determinats territoris, la instal·lació de projectes que puguin afectar negativament elements clau del patrimoni natural, cultural i paisatgístic català i que garanteixin la protecció dels drets bàsics dels habitants dels territoris afectats.

  • Campanya Vespa Asiàtica

    Accedeix a la Campanya “Caça la vespa asiàtica” de l’àrea de Promoció Territorial del Consell Comarcal del Pla de l’Estanya.


    Vídeos

     

  • Vídeos informatius de la vespa asiàtica

    Implicació ciutadana


    Cicle biològic de la vespa


    Com construir una trampa casolana

     

  • Associació de protecció i defensa dels animals

    Servei d’acollida, adopció, voluntariat… tota la informació de l’associació!

  • Recursos per l'ús eficient i renovable de l'energia