Molí de Roca i Gorga del Diable

Al sector nord de la vall de Sant Miquel de Campmajor trobem el veïnat de Roca (castell i molí) al costat del riu Ser. Vora el riu Ser hi ha el castell de Roca, datat des del s. XIII. Consta de tres construccions adossades l’una amb l’altre. La més vella és la torre situada a l’esquerra de la façana principal. Més enllà hi ha un antic molí al costat d’un saltant d’aigua i al punt de confluència amb el Ritort. És un molí fariner medieval que aprofitava el salt d’aigua natural i una gorga del riu Ser. També es pot veure el rec artificial que portava l’aigua al molí. Aigües amunt el riu circula laminat sobre la roca mare, formant formes i remolins curiosos. Aigües avall del salt es forma la Gorga del Diable.

A la Gorga del Diable el riu assoleix una amplada de vint metres. A la dreta, seguint la direcció de les aigües, la riba forma una petita platja vorejant la muntanya on es gronxen els joncs, i més enllà, les farigoles i alzines. Però al marge esquerre s’aixeca un immens penya-segat compost de tremendes masses d’arenisca. Cap a la seva meitat, en el punt on assoleix la seva major amplada, una grossa muralla la creua perpendicularment de l’una i a l’altra vora, partint-la en dues parts. Aquest mur no surt a la superfície, sinó que queda submergit a tres braces per sota el nivell de les tranquil·les aigües. Existeix una llegenda que dona nom a la Gorga del Diable.

El riu Ser en tot el municipi de Sant Miquel manté un bosc de ribera ben conservat, especialment de verns, i acull espècies singulars com les nàiades o musclos de riu, barbs i bagres, i la llúdriga entre altres. Aquest riu passa encaixonat entre turonets, i quan porta aigua és d’una elevada qualitat. És un dels rius amb més valor ecològic de la comarca, i és que és dels pocs que manté part del caràcter natural.

 

Ben segur que el despoblament de la zona ha fet que aquest indret sigui un dels paratges que s’han mantingut més intactes de la comarca. El conjunt de les edificacions i el salt del riu fan d’aquest paratge un lloc realment captivador.

Font: museusdebanyoles.cat

  • Informació sobre l'aparcament de roca
    • No es pot accedir a les gorgues de Roca amb vehicle, excepte veïns i serveis.
    • L’ajuntament ha habilitat un aparcament a 1,2 km a peu de la zona de bany de roca.