El Castanyer de Sant Nicolau (Castanea sativa), catalogat com a majestuós, és un arbre protegit per la Generalitat, es troba entremig d’unes feixes als prats que volten la capella de Sant Nicolau a la carretera que puja des de Banyoles a Rocacorba. Són d’admirar les dimensions i també les masses i els buits del majestuós Castanyer de Sant Nicolau. Unes sòlides parets que descriuen una circumferència de 9,65 metres i unes branques que formen una capçada de 17 metres d’alçària i 20 de diàmetre. Cal donar-li una volta sencera i a cada pas descobrirem noves i atractives perspectives.
Força malmès, foradat i buit per dins, el Castanyer del Pla de Sant Nicolau arrela sobre una roca. Les arrels són superficials i es ramifica en quatre besses de grans dimensions. Forma part d’una petita castanyeda de mitja dotzena d’exemplars, a la vora mateix, un d’ells prou gros que queda minimitzat pel nostre arbre i 2 exemplars més gens menyspreables.
Aquest indret és un espai protegit situat dins de l’espai d’interès natural de les Muntanyes de Rocacorba.
Tot i el seu interès natural la zona s’havia anat degradant i no ha tingut un manteniment adequat els últims anys. És per aquest motiu que el propietari i l’Ajuntament han signat un conveni d’una durada de 4 anys pel manteniment de tot l’indret: l’Entorn de l’ermita de Sant Nicolau, de la ruta de la volta a la Vall que passa pel prat, els dos prats i l’entorn del Castanyer de Sant Nicolau.
A la tardor del 2021 l’Ajuntament amb la partida municipal de manteniment d’espais naturals, s’ha desbrossat al voltant de l’ermita i recuperat els prats, entorn de la castanyeda s’ha eliminat l’arbrat que havia nascut i proliferat els darrers anys així com tota la vegetació dels seus voltants, també per part del Consell Comarcal (dins el programa PECT) i a petició de l’Ajuntament, s’ha desviat la ruta de senderisme a la vora dels prats passant pel costat de l’ermita i protegint amb un senzill tancat l’accés a aquests per evitar la seva degradació.
Amb aquestes actuacions esperem millorar la salut de la castanyeda, airejant el seu entorn s’ha millorat la radiació solar i eliminat la competència per l’aigua i els nutrients, alhora que es recupera un espai natural emblemàtic de Sant Miquel.