Aplec de Santa Quitèria

La festivitat de Santa Quitèria, celebrada cada any coincidint amb el tercer cap de setmana de maig, és una de les celebracions més antigues i emblemàtiques del municipi. Santa Quitèria, considerada la patrona de les malalties contagioses i infeccioses, és venerada en diverses poblacions de Catalunya, però a Sant Miquel la seva devoció ha arrelat de manera especial. Gaudeixen de gran renom les “coques de Santa Quitèria”. Es tracta d’unes peces rodones, quasi tan primes com hòsties, fetes de farina i aigua, sense llevat, en la preparació de les quals col·laboren els veïns del poble. Es pasten a mà i es couen al forn de llenya. És molt significatiu el seu modelat: amb tisores es retalla la vora en forma de serrell, fent una espècie de dents per recordar les dels gossos, contra les mossegades dels quals es beneeixen. Es mengen si hom té bon dentat, ja que són força dures.

Abans de la missa, surten en processó les joves pabordesses, vestides de pagesetes, amb paneres engalanades que contenen les coques damunt el cap, acompanyades de “la Quitèria”, capgròs amb forma de coca. Després de la missa es reparteixen les coques, pagant la voluntat.

Durant la festivitat, la comunitat local es reuneix per assistir a una missa solemne en honor a la santa a l’església de Sant Martí i Santa Quitèria, un temple d’origen romànic documentat des del segle IX. Després de la cerimònia religiosa, és tradicional que els veïns participin en activitats socials i festives que enforteixen els vincles comunitaris. La festa inclou activitats com dinars populars, actuacions musicals i altres esdeveniments culturals.

La veneració de Santa Quitèria a Sant Miquel de Campmajor no només té un sentit religiós, sinó que també connecta els veïns amb les seves tradicions i la seva història. La festivitat permet mantenir viva la memòria col·lectiva i és un moment esperat per tota la comunitat.