Llibres

Alguns dels llibres que parlen de Sant Miquel s贸n els seg眉ents:

 • "La Vall de Campmajor", d'en Joan Fort i Olivella.

  Joan Fort i Olivella 茅s l’autor del llibre ” La Vall de Campmajor “, editat per la Diputaci贸 de Girona l’any 1998. En prop de 100 p脿gines, l’autor fa un rep脿s de la hist貌ria, fets, festes, etc. de Sant Miquel.

 • "Hist貌ria del Futbol a Sant Miquel", d'en Tom脿s Cam贸s i Rami贸.

  Exhaustiu rep脿s del futbol a Sant Miquel des dels seus inicis fins a l’any 2003.

  En Tom脿s Cam贸s i Rami贸, ajudat pel seu germ脿 Quimet, 茅s l’autor d’aquest llibre de 234 p脿gines i m茅s de 100 fotografies. Editat per Gradefajol Edicions S.L.

 • "Quin m贸n tan perdut!", de l'脌ngel Verg茅s i Gifra.

  Amb el t铆tol de” Quin m贸n tan perdut!. Hist貌ries d’en Xico i d’en Tonet “, l’脌ngel Verg茅s i Gifra ha escrit un llibre recollint les hist貌ries viscudes pels dos protagonistes. M茅s de dues-centes p脿gines, en la que tamb茅 s’hi troba la col路laboraci贸 d’en Josep Estarriola i Borrell que n’ha fet les il路lustracions.

 • "La Vall de Campmajor, un secret per descobrir" , d'en Joan Carreres.

  La Vall de Campmajor, un secret per descobrir” d’en Joan Carreres 茅s un llibre editat a finals del 2011 per l’editorial Gorbs. Amb pr貌leg de Llu铆s Roura, compta amb il路lustracions d’en Josep Estarriola i col路laboraci贸 de Mn. Joan Prat. Aquest llibre 茅s un exhaustiu passeig per tots els racons de la vall, des de Falgons a Briolf, i una presentaci贸 de personatges i les seves viv猫ncies de Sant Miquel. Amb 300 p脿gines plenes de fotografies que ens mostren el gran paisatge del nostre petit poble.

 • "El Comte Despertaferro, el primer capit脿 dels almog脿vers鈥, d'en Jou Ram铆rez.

  Llibre en forma de c貌mic que relata alguns passatges de la vida d’en Guillem Galceran de Cartell脿, senyor de Falgons. Amb gui贸 i dibuix d’en Jou Ram铆rez i amb l’assessorament hist貌ric de la M. Merc猫 Homs, el va editar Cartes Catalanes el setembre del 2011.

 • "La Repressi贸 Franquista a la Comarca del Pla de l'Estany"

  PRESENTACI脫 (P脌GINA 5 DEL LLIBRE)

  L鈥檃ny 2005, l’Ajuntament de Banyoles va publicar el llibre La repressi贸 Franquista a Banyoles, de Jordi Galofr茅, que va ser una primera aproximaci贸, rigorosa i detallada, a aquesta etapa fosca i trista de la nostra hist貌ria recent. Calia, per貌, completa i aquesta visi贸 amb l鈥檈studi de la repressi贸 franquista a la resta de comarques, que 茅s el que presenta aquest llibre, publicat pel Consell Comarcal del Pla de l鈥橢stany amb la col路laboraci贸 de tots els Ajuntaments de la comarca, de la Diputaci贸 de Girona i del Centre d鈥橢studis Comarcals de Banyoles. Al mateix temps, el Consell Comarcal completa el que va comen莽ar l’any 2011, amb la publicaci贸 d’un altre llibre, Temps de guerra i revoluci贸 al Pla de l’Estany de Jordi Galofr茅 i Miquel Rustullet, que analitza les circumst脿ncies que es van viure a la comarca en aquells anys tr脿gics i convulsos de 1936 a 1939. En el llibre que presentem, els autors ens ofereixen el resultat d鈥檜na recerca molt aturada sobre el que va representar la repressi贸, en猫rgica i brutal, que els vencedors del 1939 van desencadenar sobre els ven莽uts. Va ser una repressi贸 que buscava la destrucci贸 de l鈥檃dversari, que va colpir moltes persones i va omplir de dolor nombroses fam铆lies. Els autors han anat resseguint l’abast d’aquesta repressi贸 poble a poble, rebuscant en la mem貌ria dels familiars i submergint-se en la documentaci贸 conservada en els diversos arxius. El resultat 茅s escruixidor: quinze persones afusellades, escenes de persones exiliades, centenars de joves i no tan joves internats en camps de concentraci贸 repartits per tot Espanya i m茅s de cent cinquanta persones empresonades, despr茅s de ser sotmeses a uns consells de guerra sense cap mena de garanties jur铆diques. I tot aix貌 sense comptar les v铆ctimes de Banyoles, que ja es van estudiar en el llibre que he esmentat abans. El resultat 茅s f脿cil d鈥檌maginar: vides destrossades, fam铆lies sotmeses a privacions i, per sobre de tot, la por, una por que va fer que la majoria de les v铆ctimes optessin pel silenci. Encara avui, tal com expliquen els autors, hi ha gent que es resisteix a parlar-ne i s贸n molts els que ignoren les penalitats que van haver de viure els seus pares o avis. El Consell Comarcal del Pla de l鈥橢stany, i amb ell tots els Ajuntaments de la comarca, en publicar aquest llibre han volgut evitar que tot aquest dolor i totes aquestes penalitats caiguin en l鈥檕blit i, d鈥檃questa manera, fer un reconeixement p煤blic a tantes persones que van ser perseguides pels seus ideals de just铆cia i llibertat.

  Jordi Xargay Congost President del Consell Comarcal del Pla de l’Estany.

 • "Les Fonts del Pla de l'Estany II"

  Segona part de l’inventari de les fonts de la comarca del Pla de l’Estany. S’han fotografiat i documentat m茅s de 400 fonts dels municipis de Crespi脿, Cam贸s, Vilademuls i Sant Miquel de Campmajor. De cada font s’ha fet constar la situaci贸, les coordenades, l’acc茅s, l’entorn i l’estat actual. I, d’algunes, tamb茅 el cabal i la temperatura.

  Autors: Ramon Casadevall (Banyoles, 1958) i Joan Pontanq Seguranyes, figuerenc de naixement (1954)

 • "Con猫ixer el Pla de l'Estany"

  Con猫ixer el Pla de l’Estany – 24 sortides per con猫ixer i estimar la comarca

   

   

  Autors: Jordi Galofr茅, Josep M陋 Massip i Miquel Rustullet.聽

  Presentaci贸 (P脿gina 5 del llibre)

  Tot just est脿vem a les acaballes dels anys noranta del passat segle XX, quan un petit grup de socis del Centre d鈥橢studis Comarcals de Banyoles i el Centre Excursionista de Banyoles van tenir una idea que amb el pas dels anys va esdevenir una gran idea, at猫s l鈥櫭▁it assolit: donar a con猫ixer a la resta de socis i s貌cies, i ve茂ns de la comarca en general, les meravelles que amaga la nostra petita comarca del Pla de l鈥橢stany. I diem que va ser una gran idea perqu猫, amb el pas dels anys, a poc a poc va anar creixent el nombre d鈥檃ssistents a les sortides, fins que va arribar a superar, i amb escreix, el centenar de persones.

  Quina ha estat la causa d鈥檃quest 猫xit? Possiblement una mica tot. La primera, evidentment, el fet de donar a con猫ixer el nostre territori d鈥檜na manera planera i amb personal t猫cnic coneixedor del qual es visitava i les mat猫ries que s鈥檋i tractaven. Les sortides no eren grans confer猫ncies, nom茅s proporcionaven la informaci贸 justa perqu猫 es pogu茅s entendre l鈥檈xplicaci贸 t猫cnica, ja fos sobre una esgl茅sia, una escultura o simplement un paisatge. Una altra de les causes que van ajudar a aquest 猫xit fou que no es requeria un comprom铆s previ als assistents. Tothom sabia que a un quart de deu del mat铆 se sortia de davant de l鈥檈difici de Correus, sense que sigui necessari haver-se preinscrit. Tamb茅 en fou un factor determinant el tarann脿 dels diferents 芦guies禄 que, al llarg d’aquests anys, han encap莽alat aquestes sortides. Joan Pontacq, Josep Maria Massip, Miguel Rustullet, Jordi Galofr茅…, cadascun d鈥檈lls amb el seu tarann脿 i coneixements (siguin de natura, fauna, hist貌ria…) ens ha ensenyat a estimar una mica m茅s el nostre petit territori.

  El fet que una activitat com aquesta, l鈥檕bjectiu de la qual ha estat apropar el nostre patrimoni cultural i arquitect貌nic a la poblaci贸, hagu茅s estat tan ben acollida va ser el que ens va dur a plantejar-nos que aquestes sortides no tan sols havien de quedar en la mem貌ria dels que les van dur a terme, sin贸 que tamb茅 havien de quedar-ne const脿ncia escrita. D’aqu铆 va sorgir la idea d鈥檈ditar-ne un llibre que 茅s aquest que teniu a les mans, una guia per con猫ixer el Pla de l鈥橢stany, amena i divulgativa, a la vegada necess脿ria, ja que omple un buit pel que fa a les obres que ens donen a con猫ixer a la nostra comarca, la del Pla de l鈥橢stany.

  Joan Anton Abellan i Joan Surroca.