El Castanyer de Sant Nicolau (Castanea sativa), situat al Pla de Sant Nicolau, és un arbre emblemàtic i majestuós protegit per la Generalitat de Catalunya. Aquest castanyer destaca per les seves impressionants dimensions, amb una circumferència de 9,65 metres i una capçada que arriba als 17 metres d’alçària i 20 de diàmetre. La seva estructura robusta i buida per dins és un testimoni del pas del temps, amb arrels que s’estenen superficialment sobre una roca i que es ramifiquen en quatre grans branques.
El Castanyer de Sant Nicolau forma part d’una petita castanyeda que inclou mitja dotzena d’exemplars, cadascun amb la seva pròpia majestuositat, tot i que cap d’ells iguala les dimensions d’aquest arbre singular. L’entorn on es troba és una àrea protegida dins de l’espai d’interès natural de les Muntanyes de Rocacorba, fent d’aquest indret un espai de gran valor ecològic i paisatgístic.
A causa de la manca de manteniment durant els darrers anys, l’indret havia experimentat una certa degradació. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Sant Miquel de Campmajor i el propietari de la finca van signar un conveni de 4 anys per garantir la conservació i el manteniment de la zona. Aquest acord inclou la millora de l’entorn del castanyer, de l’ermita de Sant Nicolau, els prats circumdants i la ruta de senderisme que passa per la zona.
Durant la tardor de 2021, es van dur a terme treballs de desbrossament i recuperació dels prats, així com la neteja de la vegetació al voltant de la castanyeda. Aquestes accions, finançades per la partida municipal de manteniment d’espais naturals i amb el suport del Consell Comarcal dins el programa PECT, han permès airejar l’entorn, millorant la radiació solar i eliminant la competència per l’aigua i els nutrients, la qual cosa ha contribuït a millorar la salut del castanyer.
Amb aquestes actuacions, s’espera preservar aquest espai natural emblemàtic de Sant Miquel de Campmajor i assegurar-ne la conservació per a les futures generacions, alhora que es facilita el gaudi d’un indret d’alt valor natural i cultural.